Pečenie pšeničných placiek

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Pečenie pšeničných placiek

Rovnako ako halušky a kaša, rýchle, zdravé a lacné. Pokiaľ sa Vám to zdá moc lacné, treba to lepšie dochutiť. Pre tých čo si myslia, že tu už vládne veda a stroje, tak len aby vedeli, že iba do ich prvého väčšieho omylu. Pritom som zástancom vedy, pokiaľ je využitá správne rozumnosť od Boha.
Pečenie pšeničných placiek

Príprava cesta na placky je ukázaná na obrázkoch. Do vody som pridal múku a soľ (ak olej, cesnak, je to chutnejšie). Pokiaľ chcete urobiť kvasené cesto, miesto nekvaseného, pridajte tam aj kvások alebo droždie. Výrobu domáceho kvásku som našiel na internete (iba múka a voda, príp. cibuľa, trvá to 3-4 dni) a ukážem na ďalšej linke.

Ďalej, môžete urobiť cesto husté, ako na chlieb, alebo riedke, ako na palacinky. S hustým cestom sa lepšie manipuluje a netreba pri pečení ani používať olej ani toľko prehrievať panvicu na začiatku. Na druhej strane do riedkeho cesta, môžeme primiešať počas celej doby čo uznáme za vhodné a je z neho viac placiek. Treba však používať olej, alebo poriadne rozpáliť panvicu aby cesto neprihorelo.

husté cesto:   

                
      
                             

                                                               



riedke cesto:

                       

                      

                      

                      

                                                                 
 


Samotné pečenie:
Keď je cesto hotové, jednoducho z neho narobte malé halušky. Čím menšie, tím sa rýchlejšie uvaria. Do väčších môžete pridať aj ovocie.


1)   na ohni (ohnisko alebo PB fľaša), vlastne na panvici

Všetky veci potrebné na kvalitný oheň sú zadarmo. Neplaťte zbytočne za odvoz smetí majiteľom skládok, ktorí Vám navrhnú, aby ste im ho ešte aj potriedili a potom na Vás zarábajú. Všetky horiace predmety si odložte bokom, takisto aj predmety, ktoré biologicky zhnijú v komposte, ako aj kovové predmety, ktoré sa dajú predať, alebo roztaviť vo vyhni.
          

                


Ďalej, drevo si môžete slobodne nazbierať podľa zákona (vypísal som niektoré veci, ktoré sa na to vzťahujú v inom dokumente). To znamená všetky neživé konáre, na varenie tenšie, najlepšie vysušené.

                       
                     

                                                              
                                                                 



Samotné pečenie je veľmi jednoduché.

husté cesto:

Pri hustom ceste netreba toľko rozpaľovať panvicu, ale treba skôr panvicou občas zatriasť, aby sa cesto neprilepilo a nepripálilo. Ak sa cesto prilepí, tak ho treba hneď odškrabnúť, alebo ho nechať nech odskočí samé, keď sa pripáli. 
          
                     

                      

riedke cesto:

Pri riedkom ceste, treba poriadne rozpáliť panvicu a piecť iba tenké placky aby sa stihli upiecť prv, ako sa pripália zo spodku. Ak sa cesto prilepí, tak ho treba nechať nech odskočí samé, keď sa pripáli. Alebo tam treba pridať olej a riedke cesto liať na rozpálený olej, potom sa nepripáli. 


                                            
                   


2)    Na grile (obyčajná kovová mriežka) – bez panvice

Treba si vybrať kvalitnejšie drevo, lebo placka nasiakne s časti dymom a výparmi z horenia, takže aby to zbytočne nemalo nejaké pachute. Logicky, na gril je lepšie použiť hustejšie cesto, aby neprepadalo cez mriežku. Keď gril prikryjete nádobou, môžete ho využiť ako malú udiareň.   

                     

                             


3)  Na rozpálených uhlíkoch


Treba si vybrať kvalitnejšie drevo, lebo placka nasiakne s časti dymom a výparmi z horenia, takže, aby to zbytočne nemalo nejaké pachute. Pred položením cesta na uhlíky, treba uhlíky riadne rozpáliť, aby cesto hneď odskočilo a čo najmenej sa prilepilo.

Pokiaľ upechujeme menšie uhlíky do tvaru rovnej rozpálenej vrstvy, alebo mame rozpálenú obhorenú stranu dosky, môžeme na ňu vyliať aj redšie cesto a neustále treba pritom rozpaľovať uhlíky aby neochladli.

                       

                      

Pečenie pšeničných placiek | stály odkaz

Komentáre

  1. chcem napísať toto:
    nemám žiadne foto..:-(
    publikované: 13.09.2013 13:38:50 | autor: radosť (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014